Zurück

 • Online Health Shop
 • Qualitative Nahrungsergänzungsmittel
 • Gesundheit & Libido

Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Is online supplementen kopen verstandig? | Waar houd je rekening mee bij supplementen kopen? | Keurmerken en certificeringen | Persoonlijke behoeften en gezondheidstoestand.

Tegenwoordig is de selectie aan voedingssupplementen enorm

Zowel in winkels als online is het assortiment aan supplementen uitgebreid. Het ruime en diverse aanbod kan echter het kiezen van het juiste supplement bemoeilijken. Om ervoor te zorgen dat je een veilig en effectief supplement kiest, is het van belang om rekening te houden met verschillende factoren.

De vorm van het supplement: natuurlijk of synthetisch

Bij het kiezen van supplementen is de vorm waarin voedingsstoffen worden aangeboden van groot belang. Er bestaat een verschil tussen natuurlijke en synthetische vormen. Natuurlijke ingrediënten komen voor in de natuur, terwijl synthetische vormen worden vervaardigd in laboratoria. Over het algemeen worden natuurlijke vormen beter opgenomen dan synthetische varianten. Dit komt vaak door de structuur, waardoor natuurlijke vormen actiever zijn en beter worden geabsorbeerd. Neem bijvoorbeeld vitamine E, waarbij de natuurlijke vorm efficiënter wordt opgenomen dan de synthetische vorm. Ook vitamine B12 is hier een goed voorbeeld van. Bij de synthetische vorm moet het lichaam deze eerst omzetten naar de actieve vorm, wat kan resulteren in verlies van een deel van de stof.

Biologische beschikbaarheid

Naast de vorm van een supplement is ook de biologische beschikbaarheid van belang. In de meeste gevallen zijn natuurlijke vormen ook biologisch beschikbare vormen. Het is echter belangrijk om te weten dat 'natuurlijk' niet per se hetzelfde betekent als 'biologisch beschikbaar'. De biologisch beschikbare vorm van een voedingsstof is de vorm waarin het lichaam de voedingsstof direct kan gebruiken, zonder dat er verdere omzetting nodig is. Dit hoeft niet altijd de natuurlijke vorm te zijn. Een voorbeeld hiervan is foliumzuur, waarvan de meest biologisch beschikbare vorm niet in voeding voorkomt als de natuurlijke vorm.

Lees het etiket

De informatie die hierboven is vermeld, is vaak te vinden op het etiket van het supplement. Natuurlijke vormen worden meestal specifiek vermeld. Als je hier zelf niet bekend mee bent, kun je eenvoudig de ingrediënten op de lijst opzoeken en controleren of het een natuurlijke of synthetische variant betreft. Bij mineralen moet je altijd letten op de elementaire stof achter het mineraal, die soms tussen haakjes wordt vermeld na het mineraal. Bijvoorbeeld, in het geval van magnesium is dit bijvoorbeeld tauraat of citraat. Als de elementaire stof niet wordt vermeld, gaat het in de meeste gevallen om een goedkopere, minder goed opneembare vorm van het mineraal.

Goedkoop is duurkoop

Bij het aanschaffen van supplementen is het belangrijk om te realiseren dat goedkoop vaak duurkoop is. Op de markt zijn talloze supplementen verkrijgbaar die variëren in prijs. Kwaliteitsingrediënten zijn over het algemeen duurder, waardoor supplementen met deze ingrediënten ook duurder zullen zijn. Het is verleidelijk om te kiezen voor een goedkoper alternatief, maar wees je ervan bewust dat deze vaak minder effectief zijn en in sommige gevallen zelfs ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken. Een gerenommeerd merk zal vaker de gezondheidsvoordelen bieden die je van een supplement mag verwachten.

Aandachtspunten supplementen kopen

Het kopen van supplementen kan een uitdaging zijn vanwege het enorme aanbod en de vele factoren om rekening mee te houden. Een aantal belangrijke aandachtspunten om mee te nemen bij het kopen van supplementen:

 • Controleer altijd de kwaliteit van de ingrediënten in het supplement. Kies voor supplementen van gerenommeerde merken die hoogwaardige, zuivere ingrediënten gebruiken zonder onnodige toevoegingen of vulstoffen.
 • Let op de vorm van de voedingsstoffen in het supplement en hun biologische beschikbaarheid. Natuurlijke vormen van voedingsstoffen worden over het algemeen beter opgenomen door het lichaam dan synthetische vormen. Kies indien mogelijk voor supplementen met biologisch beschikbare vormen van voedingsstoffen voor maximale effectiviteit.
 • Controleer de dosering van het supplement en vergelijk deze met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de betreffende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de dosering binnen veilige grenzen valt en niet te veel of te weinig is voor jouw individuele behoeften.
 • Neem de tijd om het etiket van het supplement te lezen en alle informatie te begrijpen. Let op de ingrediëntenlijst, de dosering, eventuele waarschuwingen of bijwerkingen en de aanbevolen wijze van gebruik.
 • Vergelijk verschillende merken en producten op basis van prijs-kwaliteitverhouding. Kies niet automatisch voor het goedkoopste supplement, maar let op de kwaliteit van de ingrediënten en de reputatie van het merk.
 • Zoek naar supplementen die zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke instanties of die voorzien zijn van erkende keurmerken zoals het NSF International, het keurmerk van de International Fish Oil Standards (IFOS), of het USDA Organic label voor biologische producten.
 • Raadpleeg een professional: Bij twijfel of specifieke gezondheidskwesties is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional, zoals een arts, diëtist of apotheker. Zij kunnen helpen bij het bepalen welke supplementen geschikt zijn voor jouw individuele behoeften en gezondheidstoestand.

Is online supplementen kopen verstandig?

Online supplementen kopen biedt gemak en toegang tot een breed scala aan producten, maar het vereist ook enige voorzichtigheid om ervoor te zorgen dat je veilige en effectieve supplementen koopt. Speciaal voor jou een aantal tips om online supplementen te kopen:

 • Kies voor gerenommeerde en betrouwbare websites en winkels om je supplementen te kopen. Controleer recensies en beoordelingen van andere gebruikers om een idee te krijgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de verkoper.
 • Neem de tijd om de productbeschrijving van het supplement dat je wilt kopen zorgvuldig te lezen. Let op de ingrediënten, dosering, aanbevolen gebruik en eventuele waarschuwingen of bijwerkingen.
 • Bekijk de ingrediëntenlijst van het supplement om er zeker van te zijn dat het product voldoet aan jouw behoeften en vereisten. Vermijd supplementen met onnodige toevoegingen, vulstoffen of kunstmatige ingrediënten.
 • Controleer of het supplement is getest en gecertificeerd door erkende instanties of voorzien is van keurmerken zoals het NSF International, het keurmerk van de International Fish Oil Standards (IFOS), of het USDA Organic label voor biologische producten.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende merken en producten om de beste deal te vinden. Let echter niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit en reputatie van het product en de verkoper.
 • Zorg ervoor dat de website een duidelijk retour- en terugbetalingsbeleid heeft, voor het geval je niet tevreden bent met het product of als er iets misgaat met je bestelling.
 • Houd rekening met mogelijke risico's bij het online kopen van supplementen, zoals vervalste producten, onjuiste doseringen of verkeerde ingrediënten.

Waar houd je rekening mee bij supplementen kopen?

Bij het kopen van supplementen zijn er verschillende belangrijke punten om op te letten om ervoor te zorgen dat je veilige en effectieve producten kiest die aan jouw behoeften voldoen.

Kwaliteit van ingrediënten

Controleer altijd de kwaliteit van de ingrediënten in het supplement. Kies voor supplementen van gerenommeerde merken die hoogwaardige, zuivere ingrediënten gebruiken zonder onnodige toevoegingen of vulstoffen.

Dosering en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Controleer de dosering van het supplement en vergelijk deze met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de betreffende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de dosering binnen veilige grenzen valt en niet te veel of te weinig is voor jouw individuele behoeften.

Vorm en biologische beschikbaarheid

Let op de vorm van de voedingsstoffen in het supplement en hun biologische beschikbaarheid. Natuurlijke vormen van voedingsstoffen worden over het algemeen beter opgenomen door het lichaam dan synthetische vormen.

Keurmerken en certificeringen

Zoek naar supplementen die zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke instanties of voorzien zijn van erkende keurmerken, zoals het NSF International, het keurmerk van de International Fish Oil Standards (IFOS), of het USDA Organic label voor biologische producten.

Productrecensies en beoordelingen

 Lees beoordelingen en recensies van andere gebruikers om een idee te krijgen van de kwaliteit en effectiviteit van het supplement. Let echter op dat sommige recensies mogelijk bevooroordeeld of onbetrouwbaar kunnen zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding

Vergelijk verschillende merken en producten op basis van prijs-kwaliteitverhouding. Kies niet automatisch voor het goedkoopste supplement, maar let op de kwaliteit van de ingrediënten en de reputatie van het merk.

Persoonlijke behoeften en gezondheidstoestand

Houd rekening met jouw individuele behoeften, gezondheidstoestand en eventuele allergieën of intoleranties bij het kiezen van supplementen. Raadpleeg indien nodig een professional voor advies op maat.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding.
Bron: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-choose-high-quality-vitamins-and-supplements.

Produkte vergleichen Löschen Sie alle Produkte

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Libid group B.V 9,0 / 10 - 123 Bewertungen @ Kiyoh